Care este comportamentul alimentar care ti se potriveste?

Internetul – izvorul nesecat de informatii al secolului XXI – abunda in articole despre sanatate, boala, tratamente si vindecari, dintre care unele miraculoase. Sfaturile legate de stilul de viata pe care ar trebui sa il adoptam sunt nenumarate, ceea ce nu ar fi o problema daca acestea nu s-ar bate de multe ori cap in cap.

Sa luam un exemplu simplu si la indemana – alimentatia. S-a stabilit oarecum faptul ca legumele si fructele sunt ingrediente de baza in mentinerea sanatatii, dar polemicile legate de consumul de carne si produse animale nu par sa se sfarseasca.

Poti citi un articol despre cat de folositoare este proteina animala in dezvoltarea sistemului nervos central, pentru ca mai apoi sa dai de un alt articol care te ameninta: „Consumul de carne provoaca boli cardio-vasculare si predispune la cancer” si te sfatuieste sa inlocuiesti „pretioasa” proteina animala cu proteinele vegetale pe care le contin x si y alimente.

Ce poti face? Cum alegi regimul alimentar care sa te mentina sanatos?

Acest articol nu doreste sa dea sfaturi, ci sa prezinte cateva optiuni pe care cititorul le poate lua – sau nu – in calcul in momentul in care decide sa isi „faca ordine” in comportamentul alimentar.

Am stiut intotdeauna ca un organism sanatos stie ce nevoi are. Daca este echilibrat, fiecare pofta reprezinta o necesitate de moment impusa de anumite evenimente solicitante din viata fiecaruia dintre noi. De exemplu, daca iti este pofta de ciocolata, este posibil sa ai glicemia scazuta din cauza unui efort pe care l-ai depus in ultimul timp. Deci EU NU IMI REFUZ DORINTA DE A CONSUMA O ANUMITA GAMA DE ALIMENTE, dar tin cont de anumiti factori.

De fapt, pofta de ciocolata este invatata. Nevoia organismului este de dulce, de zahar, nu de ciocolata neaparat. Asa ca, de ce o bucatica de ciocolata si nu o lingurita de miere sau chiar un fruct? Si fructele contin zahar. Asadar, cel de-al doilea pas pe care il fac eu cand mananc  este sa CAUT VARIANTA CAT MAI NATURALA A GUSTULUI DE CARE AM NEVOIE.

Sunte persoane carora nu le place mierea; si parca nici fructele nu sunt asa de bune in ianuarie. Ei, o bucatica de ciocolata nu a omorat pe nimeni! Dar atentie: nu o bucatica de ciocolata din zece in zece minute, pana cand am terminat raftul de ciocolata din magazin. Totul trebuie facut cu masura, mai ales in alimentatie. Asa ca acord o mare ATENTIE CANTITATII – NU TREBUIE UITAT ECHILIBRUL!

Care echilibru nu este pentru toti la fel, dar exista niste limite minime si maxime pe care le stim cu totii.

Si nu in ultimul rand –nu sunt extremista, ceea ce inseamna tot echilibru. Fiecare are dreptul sa hotarasa ce anume vrea sa isi puna in farfurie. Si este intelept ca atunci cand mancati sa nu va uitati in farfuria vecinului. Pentru ca nu duce la nimic bun sa ne comparam caprele, salatele sau fructele. Fiecare cu farfuria lui pentru o digestie linistita.

Sincer, aceasta e regula pe care o aplic cel mai des in ultima vreme. Sunt constienta de faptul ca, daca m-as uita in farfuria vecinului si mancarea lui ar incepe sa miste, sa bazaie, sa latre sau sa miaune, doar eu as avea de suferit. Cu siguranta vecinul meu de masa nu, ca doar el si-a ales meniul.

Cateva considerente de final:

Incerc sa mananc fructele si legumele autohtone. Si nu, nu pentru a incuraja producatorii autohtoni, ci pentru a ma asigura ca ceea ce mananc  are o structura asemanatoare cu structura mea. De ce? Simplu: ne-am nascut din acelasi pamant, bem aceeasi apa.

Am inteles de ce in tarile arabe nu se mananca porc si de ce eschimosii mananca balena. E simplu, nu? Incercati sa hraniti eschimosii cu salata si un arab cu o bucata de slanina. Va imaginati cam care ar fi rezultatul? Concluzia mea – cu cat clima este mai rece, cu atat alimentatia este mai bogata in grasimi animale si in grade la bauturile alcoolice. Se poate observa si la noi in tara diferenta. La campie se mananca mult mai putina grasime decat la munte. De asemenea, iarna este anotimpul in care se consuma cea mai mare cantitate de grasimi.

Aleg sa consum alimente pe care le procur de la persoane particulare – oua, carne, legume. Chiar daca sunt mai scumpe. Mai bine mananc mai putin si sanatos, decat mai mult si nesanatos. Iar economia facuta astazi la alimente risc sa o cheltui maine pe medicamente.

Sunt anumite organe care nu se pot reface fara un anumit tip de substante, iar eu voi da exemplul grasimii – plamanul are nevoie de foarte multa grasime animala pentru a se reface. Nu ma credeti? Intrebati in medic care activeaza la spitalele pentru tratarea tuberculozei, care este alimentatia recomandata unui bolnav.

Alimentatia este foarte importanta, mai ales in acest secol. De ce? Pentru ca o alimentatie nesanatoasa poate sta la baza multor boli. In Noua Medicina Germanica se spune: „Orice boala are la baza un soc emotional, in afara de otravire si accident.” Iar in cazul alimentatiei nesanatoase putem vorbi de otravire.

Vorba lui Mark Twain: „Ai grija cand citesti o carte despre sanatate, s-ar putea sa mori din cauza unei greseli de tipar”. O vorba inteleapta, pentru ca nu exista adevaruri absolute. Fiecare are nevoie de altceva in aceasta viata. Fiecare dintre noi trebuie sa ne gasim echilibrul in toate cele. Suntem datori sa filtram informatiile care vin spre noi si sa nu ne aruncam cu capul inainte, respectand primul sfat care ne vine in fata. Doar suntem OAMENI, asa ca AVEM DISCERNAMANT!

Deci, folosindu-te de informatiile de care dispui, esti singurul care poate raspunde corect la intrebarea „Care este comportamentul alimentar care ti se potriveste?”